Met vertrouwen trainen

Het is mijn missie om ruiters te begeleiden in het bewust rijden van hun paard zodat ze met passie en plezier hun ruitergevoel steeds meer kunnen ontwikkelen. Met als ultieme doel: een super fijne en vertrouwde samenwerking met het paard.

Al van jongs af aan droomde ik van leren paardrijden. Mijn ouders schrokken zit rot, want zij hadden helemaal niks met de paardenwereld. Maar de aanhouder wint! Zolang ik me kan herinneren antwoordde ik altijd ‘ik wil paarden trainen’  op de vraag wat ik later zou willen worden. Ik wilde paarden trainen en daar was ik bloedserieus in.

NHB Deurne 
Op mijn vijftiende zaten we al bij informatieavonden van NHB Deurne. Want ik moest en ik zou een paardensportopleiding gaan volgen. De zomer van 2008 brak aan: ik deed een goede intake, haalde mijn havodiploma en we kochten mijn eerste paard (Spot: Sultano x Purioso). De drie jaar die daarop volgden waren bijzonder en uitdagend. Je moest bijvoorbeeld flink knokken voor goede begeleiding en ook onderling tussen de studenten was veel competitie. De opleiding heeft me daardoor gevormd tot de persoon, ruiter en instructeur die ik nu ben. Ik ben heel sterk geworden in het luisteren naar mijn gevoel, mijn eigen pas uitstippelen en een omgeving te creëren die me helpt bij het behalen van mijn doelen. Het was niet altijd even makkelijk maar omdat ik goed wist wat ik moest doen om zelf te groeien en welk management mijn paard nodig had kwam ik er!

Vriendschap
De opleiding heeft me ook goed doen beseffen dat je altijd samenwerkt met een dier. En dat dier heeft je oprechte aandacht en vriendschap nodig. Dit is mijn uitgangspunt bij de verzorging en training van elk paard wat ik nu onder mijn hoede krijg en dit geef ik graag door aan de ruiters die ik begeleid.

Vertrouwen op jezelf

Mijn kracht is dat ik goed weet wat ik wil en het geloof in mezelf dat, als ik iets wil en ik er voor ga, het ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Dit betekent dat ik soms hemel en aarde moet bewegen om te krijgen wat nodig is. Maar dat lukt ook iedere keer door een gesprek aan te gaan, te luisteren naar mijn gevoel en door met respect om te gaan met diegene die me helpen en dichtbij staan. Het is belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die achter je staan en begrijpen wat je nodig hebt om je doelen te kunnen behalen, maar óók zien hoe je paard in elkaar zit en (af en toe) van de gebaande paden durven af te stappen. Ik kan die persoon voor jou zijn!

Iedere ruiter verdient een kans om zijn gevoel te ontwikkelen

Zoals iedere paardensport weet komt het rijden neer op ‘gevoel’. Het binnen een seconde aanvoelen en reageren op wat je paard doet. Dat gevoel heeft iedereen en kun je ontwikkelen. Maar het is wel heel belangrijk dat je echt gemotiveerd bent om dit daadwerkelijk te ontwikkelen. Je moet in eerste instantie weten wat er überhaupt allemaal te voelen is en daarnaast draait het om het hebben van vertrouwen.

Vertrouwen op jezelf en dat je het juiste doet. Daar heb je soms hulp bij nodig. Ik voelde van alles te paard en dacht daar vervolgens veel en lang over na. Daardoor reageerde ik soms te laat en raakte ik even in de war. Ik heb geleerd om woorden te geven aan wat ik voel en ervaar te paard. Ook heb ik ontdekt dat als je mindset gericht is op presteren, dat altijd ten koste gaat van de samenwerking met je paard en dat het structureren van je training het ticket is naar groei en vooruitgang.

Ik vind het belangrijk dat iedere ruiter de kans krijgt om zijn of haar gevoel te ontwikkelen. Het is een kwestie van focus, vertrouwen, goed management rond het paard én je omringen met de juiste mensen die je hierbij kunnen en willen helpen. Durf te dromen en ga ervoor, want als je iets wilt dan kun je het. Daar geloof ik met heel mijn hart in!

Marlies: professioneel

Ik ben Instructeur Paardensport IV én Opleidingskundige. Ik heb op diverse stallen gewerkt en ben nu eigenaar van Trainingsbureau Marlies van Schelven. Een grote interesse heb ik voor biomechanica bij mens én paard, gedrag van het paard en hoe de mens leert.  Daarnaast train ik zelf twee hele fijne paarden en heb begeleiding van Trudy Derks, Stal de Beukenvallei en Marieke van der Putten. Naast lesgeven en coachen geef ik zelf ontworpen inspirerende trainingsprogramma’s speciaal voor ruiters die hun paard bewuster en beter willen aanvoelen.  Met de clinic Bewust Rijden , dressuurlessen en het trainingsjournal ondersteun ik ruiters voor de volle 100% in het aanvoelen van hun paard en creëren van een positieve mindset. Op social media (Facebook  en Instagram) kun je me volgen voor stories, video’s en posts vol tips en inspiratie.

Kortom, ik help je bij het najagen van je dromen en ambities!

Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen? Laten we vrijblijvend kennis maken.

Contact

Stuur een email en je ontvangt zo snel mogelijk een reactie